Kuidas säästlikult toituda?


Lubasin viimases eksperimenditeemalises postituses jagada lugejatega isiklikke säästunippe.

  • Kodus valmistatud toit on alati soodsam.
  • Üks söögikord pealinna kohvikus võib maksta  mitme päeva toiduraha.
  • Poes on mõtet käia pigem harva ja osta suurema summa eest, sest siis jäävad tegemata hetkeemotsioonidel põhinevad ostud.
  • Kui osta korraga palju toitu, siis on kõige mugavam kasutada internetipoodi.
  • Enne ostmist küsige endalt, mida te vajate, mitte mida te tahate.
  • Määrake kindlaks portsud ja ärge tehke liiga palju süüa.
  • Kui kardate liiga palju kulutada, sööge rohkem köögivilja.
  • Hommikusöögiks sööge putru.
  • Eelistage kodumaiseid teravilju.
  • Soodne on toidule lisada tangusid.
  • Võileivad on kallis valik.
  • Käige seenel ja marjul.
  • Korjake suvel ravimtaimi.
  • Liha ei pea sööma iga päev.
  • Liha maitse saab toitudele ka üsna väikese lihakogusega.
  • Ärge sööge väga palju vorstitooteid.
  • Taluvõi on mõtet jagada kuubikuteks, sest siis on kergem arvestada, millal uut pakki vaja on.
  • Erinevalt homogeniseeritud pakipiimast saab kuumtöötlemata talupiima panna hapnema, seega pole hullu, kui kohe ära juua ei jõua.
  • Hapendatud piimast ja kamast saab teha soodsa hommikusöögi.
  • Kõige keskkonnasõbralikum on liituda nn piimaringiga. See tähendab, et tuleb leida mõni piima laiali vedav talunik, kes müüb piima taaskasutatavasse taarasse.
  • Välismaiste tetrapakkides müüdavate mahlade asemel ostke parem kodumaiseid mahedaid siirupeid.
  • Ka mahekohv on saadaval soodsama hinnaga (näiteks Löfbergs Lila ökokohv).
  • Maiustused, alkohol ja karastusjoogid on kallid.
  • Võimaluse korral tasub sügisel tuua köögi- ja puuvilju otse talunikult.
  • Kui majapidamises on kelder (minul seda ei ole), siis on mõtet soetada suurem talvevaru.
  • Talvevaru saab säilitada ka sügavkülmas.
  • Säilitage toitu õigesti (näiteks säilituskarpide abil).
  • Leib säilib külmikus kauem.
  • Vanast leivast saab teha leivasuppi.
  • Värsket sibulat saab aknalaual ise kasvatada.
  • Pidu korraldades paluge igal külalisel midagi kaasa võtta.
  • Võtke ka ise külla minnes külakosti kaasa.
  • Ühe pereliikme toidukulu on väiksem, kui tehakse süüa mitmele inimesele korraga.
  • Tehke sõpradega koos süüa – tuleb soodsam ja ettevõtmine on põnevam.
  • Korra kuus kontrollige toidukappi, et jõuaks ära tarvitada läheneva säilivusajaga toiduained.
  • Liigne maitsestamine suurendab isu.
  • Kui mahedat alternatiivi ei ole või hinnavahe on ikka ülisuur, siis sööge mittemahedat.
  • Olge mõistlikud ja ärge laskuge äärmustesse.

2 responses to “Kuidas säästlikult toituda?

  1. “Taluvõi on mõtet jagada kuubikuteks, sest siis on kergem arvestada, millal uut pakki vaja on.”

    mismoodi, lõikad väieksteks tükkideks (kus siis hoiad)? , või jagad lihtsalt silma järgi nö kolmeks?

  2. Mina jagan selle sama paki noaga kuubikuteks ja jätan originaalpaki sisse. Ma ei määri võid leivale enamasti. Sellest ka jaotamine. Siis lisan pudrule näiteks 1/12 või pakist.

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s